Skip to main content

M&I Systems, Co. ove godine obeležava 30 godina poslovanja – 30 godina inovacija, učenja i uspeha. Kompanija osnovana 23. januara, 1991. godine kao Management & Information Systems Company, danas, nakon tri decenije poslovanja važi za regionalnog lidera u svetu poslovnog softvera i digitalne transformacije u domenu različitih poslovnih procesa i industrijskih grana.

U protekllih 30 godina poslovanja, kompanija M&I je prošla značajan razvojni put, uvek imajući u fokusu razvoj proizvoda i znanja naših zaposlenih kao strateški cilj. Ovaj jubilej je prilika da se osvrnemo na sve što smo postigli u ovom periodu ali i da se prisetimo nekoliko zanimljivosti koje će opisati kako je IT svet izgledao u periodu kada je naša kompanija osnovana.

U periodu kada je naša kompanija osnovana, svetom su vladali mainframe računari, kompanije su imale vlastite računarske centre sa desetinama, stotinama i hiljadama zaposlenih, koji su razvijali softverska rešenja za vlastite potrebe, zasnovana na proprietary platformama, koje su bile vlasništvo najvećih IT kompanija druge polovine 20. veka. IT tehnologija toga doba bila je glomazna, skupa i ograničenih mogućnosti i performansi. Naravno, za sve koji su sa tom tehnologijom radili, ona je bila najbolja, jer druge nije bilo!

Prvi računar sa internim programom nabavljen je u Jugoslaviji 1960. godine, od strane Saveznog zavoda za statistiku – IBM 705 – bio je težak 10 tona, imao je kapacitet centralne memorije od 40KB i koštao je 1.460.000 dolara.

Razvoj tehnologije krajem 80-ih i početkom 90-ih doneo je višestruko smanjenje dimenzija računara, višestruko smanjenje cena i višestruko povećanje performansi. Primat preuzimaju client/server platforme, koje karakterišu mnogo niže cene i visoke performanse, ISV (Independent Software Vendor) aplikativna rešenja, nezavisna od proizvođača client/server platforme i proizvođača DBMS-a i intuitivni GUI zasnovani na Windows-u i izuzetnoj grafici PC računara.

Tokom 90-ih još jedna stvar na globalnom nivou, danas, pomalo zaboravljena, dovela je do izuzetnog razvoja IT i izuzetnog ulaganja u IT – Y2K ili “milenijumska buba“. Decenijama su, zbog ograničenog kapaciteta i performansi, aplikacije razvijane po standardu koji je u datumu godinu prikazivao samo sa dve poslednje cifre. Milioni programa su tako napisani, ljudi koji su ih pisali su nestali, dokumentacija je uglavnom i uvek bila nepotpuna i problematična. Niko nije očekivao da će se gomila programa “vrteti“ decenijama i niko nije znao šta će se desiti sa svim tim aplikacijama minut posle ponoći 01.01.2000., kada će “00“ značiti i “1900“ i “2000“. Stotine milijardi dolara investirane su u IT da bi se ovaj problem (uspešno) prevazišao.

Termin “ERP“, danas nešto bez čega je nazamislivo savremeno i uspešno poslovanje, prvi put su upotrebili analitičari Gartner Grupe 1991. godine i označavao je integralni informacioni sistem sa svim funkcionalnostima koje su potrebne nekom poslovnom entitetu, sa ključnim karakteristikama da se bilo koji podatak unosi samo na jednom mestu i da je, kad je unet, nepromenjiv. Do tada je u opticaju bio termin MRP (Material Resource Planning). 1991. godine je i SAP, danas jedan od naših cenjenih partnera, lansirao R/3 client/server ERP rešenje.

Naše tržište je uvek bilo izuzetno IT obrazovano, svesno svetskih IT trendova, vlastitih želja i mogućnosti. Naši klijenti, u tom periodu, su takođe prepoznali nove trendove. Prof. dr. Neđo Balaban, osnivač kompanije M&I Systems, Co., na vreme je prepoznao promene koje dolaze, uvideo potencijal tih promena i osnovao firmu koja će svoj razvoj zasnivati na novim inovativnim tehnologijama. Prof. Balaban – njegove ideje i vizija- obeležili su prvih 30 godina M&I-a. Pored profesionalnih interesovanja, koje su obuhvatale oblasti upravljanja ljudskim resursima, upravljanje performansama i poslovnu inteligenciju, kroz svoju profesorsku karijeru, obrazovao je preko 12.000 mladih ljudi, danas uspešnih profesionalaca, od koji su mnogi radili, ili još uvek rade u M&I-u.

Mnogo toga, pogotovo u svetu tehnologije i biznisa, se revolucionarno promenilo u ovih 30 godina. Praćenje svetskih trendova, inovativnost, diverzifikovani portfolio proizvoda i usluga, kvalitet i doslednost u njihovoj implementacij, omogućio je M&I-u status regionalnog lidera.

Količina generisanih podataka eksponencijalno raste, tržište, kao i zahtevi su sve dinamičniji, sve češće se postavljaju uslovi za efikasniju i inovativniju optimizaciju poslovnih procesa, ali i ljudskih resursa. Prateći savremene koncepte i trendove tržišta, koji uključuju machine learning, veštačku inteligenciju, inteligentnu analitiku i automatizaciju procesa, i vodeći i podržavajući kompanije u razvoju novih poslovnih modela, optimizaciji i implementaciji efikasnijih poslovnih procesa, M&I omogućava kompanijama transformaciju poslovanja, čime se konstantno stvaraju nove prilike za unapređenje, inovaciju i rast. U ovih 30 godina, preko 400 kompanija i drugih organizacija, prepoznale su i izabrale M&I kao pouzdanog partnera koji može da podrži njihov rast i razvoj kroz dugoročnu saradnju.

Zaposleni u M&I Systems, Co. Grupi, kojih sada već ima preko 350, najdragoceniji su resurs kompanije koji svakodnevno radi na razvoju i implementaciji inovativnih rešenja. Naši projekti, reference, lista partnera i kompanije koje su se, od osnivanja, pridružile M&I Systems, Co. Grupi, ukazuju na to da je, pored regionalnog tržišta, ove vrednosti prepoznalo evropsko ali i svetsko tržište, što omogućava M&I-u da se danas nalazi u središtu poslovne i tehnološke revolucije. Ove činjenice omogućavaju nam i podstiču nas na konstantan iskorak van zone komfora, što nas čini srećnim i uzbuđenim oko svega što (tehnološka) budućnost donosi.