Skip to main content

Moderno poslovanje već duže vreme podrazumeva termin koji bespogovorno uz sebe vezuje digitalizaciju i korišćenje svih onih alata iz ponude najsavremenijih informacionih tehnologija. Zbog toga ćemo ovu temu tumačiti upravo u ključu najsavremenije svakodnevice, pa čak i budućnosti. O značaju informacionih tehnologija već smo „arčili pero“ u desetinama drugih blogova, pa ovde fokus stavljamo na biznis inteligenciju (Business Intelligence), alate iz tog korpusa i njihovu svrhu.

Bolja informisanost, brže donošenje odluka, optimizacija procesa, povećana konkurentnost, prediktivna analitika, samo su neki od termina koji predstavljaju benefite korišćenja biznis inteligencije, a glavni je cilj, dakako, rasteretiti ljudstvo i delegirati računarima sve one poslove koji podrazumevaju najnižu kariku hijerarhije u poslovanju.

Industrije koje koriste BI alate

Šarenilo mozaika koji nudi Business Intelligence je zaista veliko. Industrije potpuno različitih usmerenja kreiraju svoje priče, držeći se kursa koji im nudi BI. Ispred njih izrasta kula poslovnih mogućnosti, a pre nego se osvrnemo na konkretne brendove i najveće svetske igrače, pomenuli bismo u kom sve smeru treba razmišljati kada govorimo o paleti industrija koje prepoznaju važnost BI.

U središtu svake dobre retail priče, BI alati mogu da igraju ulogu magičnog ogledala koje otkriva tajne kupaca i otvara vrata ka novim trendovima. Kroz analizu potrošačkih navika i prodajnih performansi, trgovci osvajaju tržište svojim personalizovanim strategijama, stvarajući svetlu budućnost za svoje brendove. Analizom efikasnosti marketinških kampanja i trendova u svetu lepote, kompanije iz sveta kozmetičke industrije stvaraju čarobne formule koje osvajaju srca kupaca širom sveta.

U fabričkim halama, BI alati su alati mudraca koji vode proizvodne procese ka vrhunskom kvalitetu i efikasnosti. Praćenjem proizvodnih tokova, upravljanjem lancem snabdevanja i predviđanjem tržišnih zahteva, proizvođači postaju tvorci čudesnih proizvoda koji inspirišu generacije.

O koristi koja se može izvući iz biznis inteligencije, možemo govoriti i kada pričamo o zdravstvu, prvenstveno kroz optimizaciju resursa, predikciju bolesti i analizu medicinskih podataka.
Biznis inteligencija se vešto može iskoristiti i u finansijama, a kada je reč o upravljanju rizicima i detekciji prevara, prednjače upravo oni koji su svoje procese digitalizovali.

Brend koji nosi ime najmoćnije reke na svetu

Amazon je multinacionalna tehnološka kompanija osnovana 1994. godine od strane Jeffa Bezosa. Primarno je počela kao online prodavnica knjiga, ali se tokom godina proširila na širok spektar proizvoda i usluga. Danas je Amazon jedna od najvećih e-trgovinskih platformi na svetu. Malo ko iz sveta digitala tu informaciju ne zna, ali nije zgoreg podsetiti se.

Glavne grane poslovanja Amazona danas uključuju e-trgovinu, AWS (cloud computing), digitalne sadržaje poput streaming video servisa, steraming muzičkog servisa i platforme za e-knjige – Amazon Prime Video, Amazon Music i Amazon Kindle. Amazon takođe ima ogromnu logističku bazu za isporuku proizvoda.

Sve bi to teško bilo zamislivo da se Amazon na vreme nije prilagodio promenama koje je donela najsvežija istorija.
Kao globalni div u svetu e-trgovine, Amazon se oslanja na Business Intelligence (BI) alate kako bi unapredio svoje poslovanje i pružio izuzetno iskustvo svojim kupcima. Kroz sofisticiranu analizu podataka o kupcima, Amazon duboko razume potrebe i preferencije svoje klijentele. Ovi BI alati omogućavaju Amazonu da prati trendove u potrošačkom ponašanju, identifikuje ključne segmente kupaca i prilagodi svoje marketinške strategije kako bi bolje odgovorio na njihove potrebe.

Pored toga, Amazon koristi BI alate za praćenje prodaje i upravljanje zalihama. Ova analitika omogućava Amazonu da efikasno planira svoje zalihe, sprečava nedostatke proizvoda i optimizuje logistiku isporuke. Takođe, BI alati igraju ključnu ulogu u personalizaciji preporuka proizvoda za svakog kupca, što rezultira većom verovatnoćom da će korisnici pronaći proizvode koji ih zanimaju i ostvariti veće zadovoljstvo tokom kupovine.

Kroz ovaj sveobuhvatan pristup korišćenju BI alata, Amazon kontinuirano unapređuje svoje poslovanje, stvarajući efikasnije procese, povećavajući prodaju i stvarajući lojalnost kod svojih kupaca. Ovaj pristup analizi podataka ne samo da poboljšava performanse Amazona kao trgovca, već takođe postavlja standarde za industriju e-trgovine u globalnom kontekstu.

Izguglaj pa vladaj

O ovoj kompaniji posebno ne treba govoriti, jer da bi ste o njoj išta saznali, morali biste da koristite upravo njenu platformu. Reč „Guglati“ se kod nas toliko odomaćila da ima svoju konjugaciju, pa šta više možemo reći o kompaniji koja je ušla u glagol osim da je sigurno jedna od moćnijih na svetu.

Google, kao jedan od lidera u tehnološkom sektoru, koristi Business Intelligence (BI) alate na širokom spektru svojih platformi kako bi unapredio svoje poslovanje i pružio relevantnije usluge korisnicima. Kroz analizu podataka o pretraživanju, oglašavanju i korisničkim aktivnostima, Google stiče dublji uvid u potrebe svojih korisnika i optimizuje svoje proizvode i marketinške strategije.

BI alati omogućavaju Googlu da prati trendove pretraživanja i identifikuje ključne teme i interesovanja korisnika. Ovo znanje koristi se za unapređenje algoritama pretrage, poboljšanje relevantnosti rezultata i personalizaciju iskustva pretraživanja za svakog korisnika. Takođe, analiza podataka o oglašavanju omogućava Googleu da optimizuje svoje marketinške kampanje, cilja odgovarajuću publiku i meri efikasnost reklama.

Kroz praćenje korisničkih aktivnosti na svojim platformama, Google stiče uvid u načine na koje korisnici interaguju sa njihovim proizvodima i uslugama. Ovi podaci pomažu Google-u da identifikuje obrasce ponašanja, unapredi korisničko iskustvo i razvija nove proizvode koji odgovaraju potrebama korisnika.

Netflix – inovacija za svaku pohvalu

Iako je Netflix savršeni vrh svoje statističke piramide dotakao za vreme korone, mora se pomenuti da je osnovan kao kompanija za iznajmljivanje DVD-ova putem pošte u SAD još 1997. Dve godine kasnije počeo je sa mesečnim pretplatama što je bila i te kako velika inovacija u odnosu na tradicionalne modele iznajmljivanja. Ova promena je bila ključna za rast kompanije, omogućavajući korisnicima da neograničeno iznajmljuju filmove po fiksnim cenama. Sledeća prekretnica bila je kada je 2007. godine lansirao streaming platformu, omogućavajući korisnicima da gledaju filmove i serije direktno putem interneta.

U današnje vreme, Netflix je jedan od vodećih globalnih streaming servisa, dostupan u preko 190 zemalja, sa bogatom bibliotekom filmova, serija, dokumentaraca i originalnog sadržaja. Njihova istorija je primer kako se adaptacija na digitalnu transformaciju i inovacije u poslovnom modelu mogu doneti veliki uspeh na tržištu zabave i medija.

Netflix aktivno koristi Business Intelligence (BI) alate kako bi razumejući navike gledalaca pružio personalizovano iskustvo visokog kvaliteta.

BI alati omogućavaju Netflixu da prati koje su serije i filmovi popularni kod korisnika, koliko dugo gledaju određeni sadržaj, kao i da identifikuje obrasce gledanja u različitim geografskim regionima. Ovi podaci pomažu Netflixu da prilagodi svoju biblioteku sadržaja i da ponudi korisnicima ono što najviše vole, što rezultira većom angažovanošću i zadovoljstvom korisnika.

Pored toga, Netflix koristi BI alate za analizu efikasnosti personalizovanih preporuka. Kroz praćenje ponašanja korisnika, algoritmi preporuka se konstantno poboljšavaju, omogućavajući Netflixu da preporuči sadržaj koji najviše odgovara individualnim ukusima i interesovanjima korisnika.

Kada je reč o kreiranju originalnog sadržaja, Netflix takođe koristi BI alate za analizu trendova u industriji, interesovanja korisnika i performanse svojih originalnih serija i filmova. Ova analitika pomaže Netflixu da donese informisane odluke o budžetiranju, planiranju i produkciji novog sadržaja, što doprinosi održavanju visokog nivoa kvaliteta i privlačnosti platforme.

I ostali giganti za primer manjim kompanijama

Kompanije poput Walmarta, Procter & Gamblea (P&G) i Tesle koriste Business Intelligence (BI) alate kako bi prilagodile svoje poslovne strategije i proizvode prema potrebama korisnika. Walmart se oslanja na analizu podataka o prodaji, inventaru i potrošačima kako bi optimizovao lanac snabdevanja, upravljao zalihama i prilagodio marketinške strategije. Ovo mu omogućava da efikasno upravlja svojim resursima i ponudi korisnicima ono što traže.

Slično tome, P&G analizira podatke o potrošačima, trendovima na tržištu i efikasnosti marketinških kampanja kako bi poboljšala razumevanje potrošača i povećala prodaju svojih brendova. Kroz ovu analizu, P&G može da identifikuje ključne faktore koji utiču na potrošačke odluke i prilagodi svoje proizvode i marketinške aktivnosti prema tim saznanjima.
Vredi pomenuti činjenicu da je P&G osnovana još daleke 1837. godine, kako bi proizvodila sapun i sveće. Izlišno je govoriti o tome da li je ona nalazila način da se prilagođava, jer da nije, ko bi joj garantovao takav put ka vrhu i trajanje od gotovo 200 godina.

Sa druge strane, znatno mlađa, ali kompanija Tesla takođe danas koristi BI alate za analizu podataka o performansama vozila, proizvodnji, prodaji i zadovoljstvu korisnika kako bi kontinuirano poboljšavala svoje proizvode i poslovne procese. Ovi podaci pomažu Tesli da identifikuje oblasti u kojima mogu unaprediti svoje automobile, optimizuju proizvodnju i ponude bolje usluge korisnicima.

Sve pomenute kompanije, ali i mnoštvo drugih iz različitih sektora pokazuju na sopstvenom primeru kako se BI alati mogu koristiti za skokoviti put ka liderstvu u inovacijama.

Pre nego što danas osudite najezdu automatizacije i sa strahom predvidite kako će roboti zameniti ljude i oteti nam radna mesta, postavite sebe u poziciju genija koji će tu socijalnu promenu predvideti i okrenuti u svoju korist. Jer zašto umesto onoga koji zbog robota gubi radno mesto, ne biste bili onaj koji robotima diriguje?