Skip to main content

Kako je tekao tvoj profesionalni razvoj do pozicije na kojoj se danas nalaziš?

Počeo je od želje da istražim i razumem kako različiti psihološki faktori utiču na ljudsko ponašanje ali i zainteresovanosti za ekonomiju. Tokom obrazovanja, idealan spoj ovih interesovanja sam pronašla u domenu Industrijsko-organizacijske psihologije.

Nakon završetka studija, profesionalnu karijeru sam započela upravo u M&I-u kao HR asistent. Od upravljanja administrativnim zadacima do učestvovanja u procesima regrutacije i selekcije, svaki zadatak je doprineo dubljem razumevanju HR funkcije.

Sada, moj trenutni posao uključuje sve više učešća u strateškim inicijativama, gde u saradnji sa različitim sektorima aktivno radimo na usklađivanju HR praksi sa ciljevima kompanije.

Koji savet imaš u vezi sa efikasnim metodama i alatima za uspešno upravljanje vremenom i zadacima?

Eat that frog (Pojedi tu žabu) 🙂

Postavi prioritete, suoči se sa njima hrabro, budi fleksibilan/-a, slavi male pobede i nikada ne potcenjuj snagu dobrodošle pauze sa kolegama uz kaficu ili čaj!

Koji projekat bi izdvojila kao prekretnicu u karijeri?

Projekat koji bih posebno izdvojila jeste organizacija i vođenje Go4Consalting programa prakse. Sa ciljem očuvanja vrednosti i ideja postavljenih od strane našeg osnivača, profesora dr Neđe Balabana, za nove generacije IT stručnjaka želeli smo pružiti podršku mladima kroz edukaciju u oblasti IT konsaltinga sa naglaskom na razvoj tehničkih i poslovnih veština. Do sada, naš program je uspešno završilo preko 30 praktikanata, a učestvovalo više od 30 predavača i mentora iz 5 različitih sektora (ERP, SAP, BI, Salesforce, RPA). Svake godine prelazimo nove granice i sa nestrpljenjem očekujemo sledeću generaciju.

Podeli sa nama zablude za koje smatraš da ljudi imaju o tvojoj radnoj poziciji.

Ima ih mnogoo 🙂 ali to je sasvim razumljivo obzirom na raznolikost pozicija u HR-u i različitim strategijama HR-a u svakoj kompaniji. Da prođemo neke od njih:

  • HR se bavi samo administracijom i regrutacijom: Iako administracija i regrutacija jesu važne oblasti, uloga HR tima ide dalje od toga. Aktivno učestvujemo u strategijskom upravljanju ljudskim resursima, podstičemo razvoj talenata i pridružujemo se kompanijskim inicijativama koje doprinose dugoročnom uspehu. A za administraciju se pobrinula naša Beyond people aplikacija.
  • HR kontaktiramo samo kada postoji problem: Zapravo, želimo biti vaš saveznik i podrška kroz sve faze vaše karijere. Nismo tu samo kada su stvari teške; radimo preventivno, podržavamo razvoj i uvek smo otvoreni za vaše ideje i sugestije.
  • Članovi HR tima nisu zaposleni: Da, deo smo istog tima i delimo nekad iste izazove ali istovremeno smo tu da podržimo i unapredimo radno okruženje za sve.

Koje su, za tebe zanimljivi aspekti tvog posla i šta bi promenila da možeš?

Jedan od najzanimljivijih aspekata mog posla jeste interakcija sa različitim ljudima. Tokom intervjua sa kandidatima, saradnjom sa eksternim saradnicima imam uvek priliku da čujem različite profesionalne priče. A sa druge strane, da radim sa kolegama iz različitih timova koji donose jedinstvene setove veština i iskustva iz kojih svakodnevno učim i saznajem nešto novo.

Procesi koje HR sprovodi često su kompleksni i teško ih je kvantifikovati. Da imam magični štapić, volela bih da postoji sveobuhvatno tehnološko HR rešenje koje bi nam omogućilo praćenje svih relevantnih podataka u realnom vremenu, omogućavajući nam da bolje razumemo povratne informacije zaposlenih, posedujemo preciznu metriku i brže reagujemo na dinamične potrebe tima.

Podeli sa nama šta te inspiriše da budeš bolja na poslu?

Novi izazovi i inovacije. Kada se susretnem sa kompleksnim situacijama ili zadacima, to me motiviše da istražim nove pristupe, smislim kreativna rešenja i pomerim granice zone komfora. Ljudi. Saradnja sa kolegama koji cene pozitivnu energiju, timski duh, deljenje znanja ali i mogućnost da doprinesem kreiranju baš takvog radnog okruženja.

Koji je najveći izazov koji si imala tokom rada u kompaniji i kako si ga prevazišla?

U početku, suočila sam se sa izazovom dešifrovanja i razumevanja IT terminologije – Šta je SAP? ERP? SQL? Angular?  Ista ta pitanja sam postavljala kako kolegama, tako i dobrom poznatom prijatelju Google-u 🙂 Osim toga, trudim se da ispratim različite sadržaje iz IT industrije kako bih bila u toku sa novim trendovima.

Na kom projektu trenutno radiš?

Trenutno radim na projektu fokusiranom na revidiranje procesa selekcije i regrutacije u našem timu. Pored toga, aktivno radim na procesima izveštanja iz procesa u kojima sam uključena i izrade planova HR aktivnosti za predstojeću godinu.

Da li bi preporučila knjigu/blog/podcast koji ti pomaže u profesionalnom razvoju?

Za moje drage u HR-u ali i lidere i menadžere, toplo preporučujem “SHRM: All things work”, “HBR on Leadership”, “Ideacast”, “HR works”, “How I work”. I naravno, lično iskustvo i deljenje sa kolegama iz industrije su neprocenjivi izvori znanja.

Koja je najvažnija lekcija koja si naučila radeći sa svojim timom?

Naučila sam da različitost, različite perspektive, iskustva i ekspertize predstavljaju pravu snagu jednog tima.

Za koje promene/trendove u industriji smatraš da će imati najviše uticaja na budućnost rada?

Sa brzom digitalizacijom, uključujući aspekte poput veštačke inteligencije, proširene stvarnosti, te globalizacijom, očekuje se da će radno okruženje postati sve kompleksnije. U ovom kontekstu, fleksibilnost, digitalne veštine i agilnost postaju ključne odrednice poslovanja kompanija  (ako ne već sad 🙂 ).