Skip to main content

Poznati i kao digitalni prvaci, toliko puta pomenuti pripadnici zed generacije, u svom gnezdu imaju sve one rođene krajem devedesetih, pa do početka 2010-ih godina. To je generacija čiji su se putevi ukrstili sa ekspanzijom tehnologije i digitalnom revolucijom. Reč je o generaciji za koju možemo slobodno reći da je rođena na internetu, ili pak, sa internetom, a da su gotovo nerazdvojivi od vremena nastanka pametnih telefona i društvenih medija, što ih čini veoma dobro pozicioniranim i neupitno veštim kada je reč o korišćenju tehnologije. O ovoj generaciji može se govoriti kao o društveno angažovanoj generaciji koja barata veštinama kada je u pitanju preduzetnički duh, a odlikuju ih multikulturalnost i diverzitet, kao i tehnološka pismenost. No, ipak, možda najveća predrasuda, a možda i najveća istina krije se u činjenici da ih krasi nestalnost. Kada se tako nestalni, nađu u polju trgovine, prvenstveno kao kupci, a ne kao prodavci, nameće se glavno pitanje – kako zadržati najmlađe kupce, prevesti ih u lojalne i napraviti obostranu korist i zadovoljstvo? Pazimo…

Z generacija – ključne navike, online kupovina i digitalna pismenost

Kada je pre nekoliko godina, korona virus preoblikovao tržište i pokazao svetu kako izgleda ponuda i potražnja u praksi, na scenu je stupila alternativna stvarnost – online prostor. Upravo tamo, događali su se različiti pomaci koji su doprineli da se gotovo do perfekcije, razrade alati vezani za online kupoprodaju. Ono što je bilo veoma važno jeste takozvani CRM – (Customer Relationship Management) koji je doživeo svoju ekspanziju. Naime, reč je o strategiji i sistemu koji se koristi kako bi se unapređivali odnosi sa klijentima. Pravljenje dugoročne i produktivne veze između klijenta i prodavca pomaže u efikasnosti i efektivnosti kada je reč o analizi klijenta.

Plastično govoreći, reč je o automatizovanom procesu koji koristi podatke radi formiranja profila klijenta, kako bi mu u što boljoj meri omogućio ono što zadovoljava njegove potrebe kao kupca. 

CRM (Customer Relationship Management), plastično govoreći, predstavlja skup procesa koji omogućavaju praćenje i analizu ponašanja kupaca kako bi se njihove potrebe kao kupaca što bolje zadovoljile, posebno u online kupovini. Ovaj prilagodljiv alat, poput Salesforce platforme, omogućava marketinškom timu da sprovede personalizovane kampanje koje će ciljati specifične segmente kupaca, uključujući i one koji pripadaju Z generaciji.

Kroz CRM sistem, kompanije mogu detaljno pratiti i analizirati korisničke podatke, poput pretraživanja proizvoda, preferencija, interakcija na društvenim mrežama i prethodnih kupovina. Na taj način, stvaraju se detaljni profili kupaca, što marketinškom timu pruža dragocen uvid u njihove potrebe, ukuse i ponašanje. Ovakva duboka analiza omogućava da se pruži personalizovano iskustvo kupovine, što može značajno olakšati i unaprediti online kupovinu.

Primena CRM sistema nije nužno automatizovana, već se prilagođava potrebama kompanija kako bi se obezbedio najefikasniji način rada. Ovaj proces omogućava da se kupci bolje razumeju, a time i bolje zadovolje, što je ključno za zadržavanje lojalnosti kupaca. Na taj način, kompanije mogu stvoriti dugoročne i uspešne odnose sa svojim klijentima, a CRM alat kao što je Salesforce igra ključnu ulogu u ostvarivanju tog cilja.

Poziv na digitalnu avanturu – Ključ za transformaciju 

Generacija koja je odrasla u doba revolucije na internetu, naviknuta je na svoje mini sebičnosti, i često kosmos podešavaju prema svojim potrebama. Takvog je klijenta veoma teško zadovoljiti jer se u preseku skupova njihovog očekivanja nalaze i fleksibilnost i znatiželja i praćenje trendova i iskustvo. Z generacija je izuzetno povezana sa pametnim telefonima i može se reći da je telefon produžena ruka njihove svesti. Uostalom, čije nije u današnje vreme? Aplikacije sa instant sadržajem često su površno propraćene, što je ipak u jednoj meri i prednost jer se odluke donose brže.

Mobilna kupovina je brza, jednostavnija i prilagođena načinu života. 

Prednosti poput boljeg pretraživanja proizvoda, brže komparacije cena, čitanja recenzija, sigurno su generaciji koja nosi epitet mladosti, više na korist nego na štetu.

Uzmemo li u obzir da se danas kao izvor inspiracije ponajviše koriste društvene mreže, oslanjanje na preporuke influensera, blogera i drugih javnih ličnosti, česti su okidač za online kupovinu. O tome, kako zadržati ovaj soj, govorićemo u preporukama kasnije.

Važno je sada, dok dajemo društvenu anamnezu, govoriti o tome da Z generacija sve više investira u iskustva, a mnogo manje u materijalne stvari. Putovanja, događaji, aktivnosti koji pružaju iskustva mogu uticati na njihove prioritete, pa je često da je i sam proizvod obavijen nekom vrstom poziva na avanturu. Kada je reč o društvenoj odgovornosti, može se donekle govoriti da čitava generacija pomalo pomodno prati tokove održivosti, socijalne pravde, zaštite životne sredine ili ljudskih prava. Zbog toga su, ili makar zbog dobrog marketinga, na njihovoj listi prioriteta bez sumnje, veoma visoko pozicionirani brendovi sa društvenom odgovornošću.

Da biste zadržali Z generaciju kao lojalnog kupca, važno je sledeće:

Kao što je već jasno podcrtano, mladi su danas veoma povezani za mobilnim uređajima, pa je od neupitne važnosti da se platforma za kupovinu do mere perfekcije optimizuje za mobilni telefon. To znači: 

Ko god se do sada našao u digitalnoj prodavnici, zna koliko je naporno baviti se repetitivnim procesima, što je nalik čekanju na red za delikatese u ionako prepunoj mesari megamarketa. Dakle – kako onomad reče Gogolj, do jednostavnosti treba narasti.

U gornjem smo delu teksta pomenuli važnost praćenja profila klijenta, pa bismo dodali da Z generacija izuzetno ceni personalizovano iskustvo. Naime, korišćenje podataka o prethodnim kupovinama, ponašanje na platformama, pravljenje fokusiranih personalizovanih ponuda i čuvanje liste želja, ovim kupcima ne predstavlja mistifikovani proces i zaveru, već ga veoma dobro razumeju i što je najvažnije očekuju.

Društveni aspekt i Z generacija

Z generacija, kao izrazito društvena kategorija kupaca, ceni mogućnost deljenja svojih iskustava kupovine sa drugima putem društvenih mreža. Upravo zbog toga, integrisanje opcije za jednostavno deljenje proizvoda ili kupovina na društvenim mrežama može biti ključno za povećanje angažmana i proširenje vidljivosti vaše platforme.

Želite da privučete pažnju ove generacije i zadržite ih na vašoj strani? Imajte na umu da, iako su društveni po prirodi, ne vole čekanje u redovima pošta ili nepotrebno dugačke susrete sa kuririma prilikom dostave. Zato je od suštinskog značaja pružiti im jasne informacije o proizvodu, omogućiti praćenje paketa u realnom vremenu i tačno navedeno očekivano vreme dostave. Transparentnost i efikasnost u procesu dostave će ih osvojiti, a pozitivno iskustvo će se brzo proširiti među njihovim vršnjacima.

Želite da unapredite svoje poslovanje i postanete pravi magnet za Z generaciju? Ne zaboravite da je ključno kontinuirano pratiti trendove, preferencije i potrebe ove dinamične i digitalne generacije. Uz to, prilagodite svoju marketinšku strategiju kako biste ostali relevantni i privlačni za ove mlade potrošače.

Započnite svoj put ka uspehu uz Salesforce i privucite digitalno osvešćenu i nomadsku mladost na vašu stranu!